Rozdział 20
Organizowanie i kontrola działalności marketingowej
Środki motywowania pracowników muszą
być nagrodą za nadzwyczajne osiągnięcia
być stosowane z umiarem
rodzić poczucie odpowiedzialności
wyzwalać inicjatywę
Kierownik produktu wykonuje następujące zadania
opracowuje długofalową strategię rozwoju produktu
opracowuje prognozy sprzedaży
stymuluje poparcie dostawców dla produktu
współpracuje przy opracowaniu kampanii promocyjnych
Podczas wdrażania planów szczególna uwaga powinna być zwrócona na
postępowanie konkurentów
przełamywanie trudności w negocjacjach
sytuację rynkową
wprowadzanie nowych produktów na rynek
Metoda CPM pozwala na
obliczanie czasu realizacji całego przedsięwzięcia
określanie daty rozpoczęcia i zakończenia zadania
pokazanie zasadności podjęcia zadań
sumowanie czasów realizacji zadań
Kontrola działalności marketingowej umożliwia odpowiedź na pytanie,
czy plany zostały dobrze opracowane
jak skorygować istniejące plany
jak wybrać strategię planowania
w jakim stopniu plany zostały zrealizowane
Rentowność może być oceniana według
konsumentów
osiągniętych dochodów ze sprzedaży
poniesionych kosztów
segmentów rynku
Usuwanie nieprawidłowości wiąże się z
dezaktualizacją produktów
lepszym motywowaniem pracowników
obniżeniem lub weryfikacją standardu
zastosowaniem sprawniejszej koordynacji zadań marketingowych
Procedury kontrolne powinny być tak zaprojektowane, aby można było
formułować nowe zadania
odkryć odchylenia od standardów
weryfikować koszty kontroli
zapewnić usuniecie rozbieżności
Spadek udziału produktu w rynku może być spowodowany
nieskuteczną promocją
obsługą nierentownych nabywców
spadkiem lojalności nabywców
zaprzestaniem wytwarzania produktów przynoszących straty
Należy dążyć do eliminowania decyzji marketingowych, które rodzą możliwości nadużyć w zakresie
cen
motywacji
opakowań
sprzedaży