Rozdział 9a
Opracowywanie map percepcyjnych
Mapa przedstawiona na rysunku została zbudowana na podstawie:
ocen podobieństw marek
ocen preferencji marek
analizy czynnikowej na podstawie atrybutów
analizy dyskryminacji na podstawie atrybutów
Zaletą tego podejścia jest:
naturalność i holistyczność porównań
uproszczony obraz percepcji
łatwość nazwania wymiarów
możliwość zastosowania pełnego zestawu atrybutów
Wadą tego podejścia jest:
założenie, że percepcja całości nie jest sumą percepcji części
trudność nazwania wymiarów
wymóg specjalistycznych programów komputerowych
wymóg pełnego zestawu cech
Mapa wielowymiarowa dla ocen podobieństwa marek wód perfumowanych
bardziej preferowany niż "L'eau D'Issey"
mniej preferowany niż "L'eau D'Issey"
bardziej podobny do "L'eau D'Issey"
mniej podobny do "L'eau D'Issey"
Indeks nacisku dla ocen podobieństwa wód perfumowanych
1
2
3
4
Mapa wielowymiarowa dla ocen podobieństwa marek wód perfumowanych
11
22
33
55
Mapa wielowymiarowa dla ocen podobieństwa marek wód perfumowanych
Tak
Nie
Mapa wielowymiarowa dla ocen podobieństwa marek wód perfumowanych
Tak
Nie
Indeks nacisku dla ocen podobieństwa wód perfumowanych
stopień dopasowania do danych pierwotnych skali
ważność wymiarów skali
Indeks nacisku dla ocen podobieństwa wód perfumowanych
Tak
Nie
Drukuj