proteoglikany

proteoglikany, glikoproteiny zbudowane z rdzenia białkowego stanowiącego 5–10% masy cząsteczki, połączonego kowalencyjnie z 1 do 100 cząsteczek heteropolisacharydów (→ wielocukry) zawierających aminocukry, czyli → glikozaminoglikanów, tworzących długie, nierozgałęzione łańcuchy; występują we wszystkich tkankach, głównie łącznych, u zwierząt; biorą udział w tworzeniu substancji międzykomórkowej.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88