glikozaminoglikany

glikozaminoglikany, dawniej nazywane mukopolisacharydami, liniowe, nierozgałęzione → wielocukry zwierzęce, złożone z powtarzających się jednostek disacharydowych, w których występuje aminocukier i kwas uronowy, np. heparyna, siarczan chondroityny, kwas hialuronowy; po kowalencyjnym związaniu z białkiem tworzą → proteoglikany; choroby mukopolisacharydozy spowodowane są zmniejszoną aktywnością enzymów lizosomowych, degradujących g.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88