wielocukry

wielocukry, polisacharydy, glikany, należące do → węglowodanów (cukrowców) duże polimery złożone najczęściej z kilku tysięcy → cukrów prostych (monosacharydów) połączonych → wiązaniami glikozydowymi, o łańcuchach prostych lub rozgałęzionych, często tworzące połączenia z innymi związkami, np. białkami i tłuszczami (glikokoniugaty); występują w dużych ilościach we wszystkich organizmach; do w. należą m.in.: celuloza, skrobia, glikogen, chityna, glikozaminoglikany, peptydoglikany.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88