proenzymy

proenzymy, zymogeny, nieaktywne formy → enzymów, nieczynne prekursory enzymów, głównie proteolitycznych (→ preteazy), ulegające aktywacji najczęściej z udziałem innego enzymu, w efekcie jedno- lub kilkustopniowej hydrolizy wiązań peptydowych; dotyczy to szczególnie enzymów trawiennych, pepsyny, trypsyny i chymotrypsyny oraz innych białek, np. insuliny i kolagenu; przedwczesna aktywacja p. trawiennych powoduje ostre zapalenie trzustki.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88