enzymy
enzymy, biokatalizatory, białka pełniące w komórce funkcje katalityczne, wpływające na szybkość reakcji chemicznej; zmniejszają → energię aktywacji substratów i przyspieszają osiągnięcie stanu równowagi reakcji; po związaniu substratu w miejscu aktywnym e. powstaje kompleks enzym–substrat i zachodzi reakcja chemiczna, po czym kompleks rozpada się na e. i produkt; większość e. zbudowana jest z części białkowej, → apoenzymu i części niebiałkowej, → koenzymu lub → grupy prostetycznej, nazywanych → kofaktorami; e. wykazują różną specyficzność: względem typu wiązania, grupową, stereochemiczną lub absolutną (tylko jeden substrat); e. katalizujące sprzężone ze sobą reakcje danego szlaku tworzą kompleksy wieloenzymowe, np. kompleks → dehydrogenazy pirogronianowej; na aktywność e. wpływają modulatory pozytywne, → aktywatory i negatywne → inhibitory; niedobór lub brak pewnych e. powoduje schorzenia, enzymopatie (→ klasy enzymów).