kwas pirogronowy

kwas pirogronowy (ketopropionowy), ketokwas, jeden z trzech kluczowych metabolitów komórki, produkt szlaku przemian glukozy (→ glikoliza) i deaminacji niektórych aminokwasów; ulega przekształceniu do etanolu (→ fermentacja alkoholowa) i do kwasu mlekowego (→ fermentacja mlekowa); w warunkach tlenowych w mitochondriach ulega przemianom do acetylokoenzymu A, substratu → cyklu kwasu cytrynowego; jest też prekursorem glukozy w procesie → glukoneogenezy (→ pirogronian).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88