fermentacja mlekowa

fermentacja mlekowa, przemiany beztlenowe, w których → pirogronian ulega redukcji do kwasu mlekowego; proces ten zachodzi m.in. u bakterii Lactobacillus oraz w mięśniach kręgowców, przy ograniczonej ilości tlenu; z mięśni mleczan jest transportowany przez krew do wątroby, gdzie w procesie→ glukoneogenezy ulega przekształceniu w glukozę i powraca z krwią do mięśni (→ cykl Corich).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88