karotenoidy

karotenoidy, lipochromy, alifatyczne lub alifatyczno-cykliczne związki z ugrupowaniami izoprenowymi, pomarańczowe, czerwone i żółte barwniki rozpuszczalne w tłuszczach, powszechnie występujące razem z → chlorofilem w chloroplastach, gdzie jako barwniki pomocnicze pełnią funkcję anten absorbujących fotony promieniowania słonecznego (→ fotosynteza), a także w chromoplastach; nadają barwę liściom, płatkom kwiatów i owocom; do k. należą karoteny, ksantofile oraz kwasy karotenoidowe.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88