koenzymy

koenzymy, należące do → kofaktorów niebiałkowe, termostabilne cząsteczki o małej masie, luźno połączone z → apoenzymami i tworzące z nimi kompletne enzymy – holoenzymy; współdziała z apoenzymem w katalizowanej reakcji; k. są witaminy lub ich pochodne, nukleotydy, metaloporfiryny, pochodne cukrowców i kwasów tłuszczowych, np. NAD, FAD, koenzym A.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88