kilkucukrowce

kilkucukrowce, oligosacharydy, związki zbudowane z 2 do 10 → cukrów prostych połączonych wiązaniami glikozydowymi, rozpuszczalne w wodzie, o słodkim smaku; końcową grupą k. jest najczęściej kwas N-acetyloneuraminowy; k. połączone z integralnymi białkami błonowymi i sekrecyjnymi tworzą → glikoproteiny; k. połączone z białkami peryferyjnymi w błonach komórkowych tworzą kod powierzchniowy, ważny w rozpoznawaniu się komórek; pewne k. w połączeniu z białkami tworzą specyficzne glikoproteiny roślinne i bakteryjne, → lektyny.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88