glikoproteiny

glikoproteiny, białka złożone, których składnikiem niebiałkowym są rozgałęzione lub proste łańcuchy cukrowe tworzące płaszcz ochronny na powierzchni komórki i biorące udział w rozpoznawaniu się komórek (kod powierzchniowy) oraz utrzymaniu asymetrii błony; g. występują powszechnie w organizmach, m.in. na powierzchni komórek zwierzęcych, w osoczu krwi (immunoglobuliny), erytrocytach (antygeny grupowe krwi), tkance łącznej (kolagen, glikozoaminoglikany), jajach ptaków (owoalbumina), u roślin (lektyny) oraz jako enzymy i receptory błonowe; proces glikozylacji białek zachodzi wewnątrz cystern retikulum endoplazmatycznego, modyfikacja i segregacja g. – w aparacie Golgiego.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88