galaktoza

galaktoza, cukier prosty, monosacharyd, aldoheksoza, rzadko występująca w stanie wolnym; składnik dwucukru laktozy i tricukru rafinozy oraz wielocukrów, np. galaktanów; występuje też w → glikozydach oraz cerebrozydach i galaktolipidach; g. jest włączana do → glikolizy przez cztery etapy szlaku wzajemnych przemian: galaktoza–glukoza; brak jednego z enzymów tego szlaku prowadzi do choroby nazwanej galaktozemią.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88