glikozydy

glikozydy, powszechnie występujące w roślinach związki powstające przez połączenie wiązaniem glikozydowym cząsteczki ze związkiem niecukrowym, aglikonem, najczęściej alkoholem, fenolem lub sterolem; w skład g. wchodzi głównie glukoza, galaktoza i ramnoza; g. pełnią funkcje obronne, wiele z nich wykazuje silne, specyficzne działanie na organizmy zwierzęce, dlatego znalazły zastosowanie w medycynie, m.in. jako środki nasercowe i stymulujące; mają działanie bakteriostatyczne, mogą być też wykorzystywane przez roślinę jako materiał zapasowy; do g. należą: saponiny, g. nasercowe (digitalina i strofantyna), antocyjany, g. flawonowe i g. cyjanogenne (amygdalina).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88