fruktoza

fruktoza, cukier owocowy, monosacharyd, cukier prosty, ketoheksoza; metabolizowana w wątrobie w szlaku fruktozo-1-fosforanowym, a w tkance tłuszczowej i mięśniach poprzez fruktozo-6-fosforan włączana do → glikolizy; w połączeniu z glukozą tworzy dwucukier → sacharozę, tworzy też polimery zapasowe, np. → inulinę.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88