pepsyny

pepsyny, grupa kilku enzymów proteolitycznych żołądka kręgowców, zaliczanych do endopeptydaz (hydrolaz peptydylopeptydowych) z klasy proteaz aspartylowych, hydrolizujących w kwaśnym środowisku (pH 1–3) wiązania peptydowe tworzone przez aminokwasy aromatyczne; niezbędne do całkowitego trawienia białek; powstałe w wyniku ich działania krótsze polipeptydy i oligopeptydy są dalej trawione przez enzymy proteolityczne soku trzustkowego i jelitowego; wydzielane przez komórki główne → gruczołów żołądkowych w formie → pepsynogenu.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88