żółć

żółć, wydzielina będąca produktem czynności zewnątrzwydzielniczych → hepatocytów → wątroby kręgowców; jej głównymi składnikami są kwasy żółciowe (chenowy, cholowy, deoksycholowy i w małych ilościach inne) – będące produktami katabolizmu cholesterolu, barwniki (bilirubina) pochodne rozpadu hemu oraz woda, śluz i sole nieorganiczne; przed wydzieleniem do dwunastnicy ż. gromadzona jest w → pęcherzyku żółciowym; kwasy żółciowe ułatwiają emulgację tłuszczy w treści pokarmowej, umożliwiając ich trawienie przez lipazy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88