ryboflawina

ryboflawina, witamina B2, laktoflawina, owoflawina występująca w postaci żółtych, iglastych kryształków o gorzkim smaku, rozpuszczalna w wodzie, zielono fluoryzująca, ulegająca inaktywacji pod wpływem światła; jest składnikiem → koenzymów flawinowych FMN i FAD; występuje m.in. w drożdżach, mleku, wątrobie, mięsie, jajach, pomidorach, szpinaku; dobowe zapotrzebowanie człowieka wynosi 1,5–3 mg.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88