narząd smaku

narząd smaku, narząd → zmysłu smaku, narząd zmysłu wyspecjalizowany w rozpoznawaniu bodźców chemicznych docierających do organizmu w roztworach, zwykle wykorzystywanych do oceny rodzaju i jakości pokarmu; n. s. tworzony jest zazwyczaj przez komórki zmysłowe ulokowane najczęściej w pobliżu otworu gębowego lub w jamie gębowej, których błona komórkowa zawiera receptory molekularne wiążące charakterystyczne cząsteczki chemiczne zawarte w pokarmie, co uruchamia mechanizm prowadzący do powstania potencjałów elektrycznych, rozpoznawanych następnie przez układ nerwowy jako wrażenia smakowe; komórki zmysłowe mogą być rozrzucone pojedynczo, często tworzą skupienia w formie → kubków smakowych o zróżnicowanej morfologii.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88