liposomy

liposomy, pęcherzyki lipidowe, wydłużone lub kuliste utwory powstające w wyniku zamknięcia → dwuwarstwy lipidowej w pęcherzyki na skutek niekorzystnych energetycznie oddziaływań krawędzi dwuwarstwy z fazą wodną; l. mogą powstawać z błon rozbitych komórek lub być tworzone sztucznie; wykorzystywane są jako nośniki substancji rozpuszczalnych w wodzie, nie przenikających przez błony (np. niektórych leków, DNA), które lokowane są w wodnym wnętrzu liposomu; l. mogą się wbudowywać w błony komórkowe i przenosić przez błonę substancje zawarte w ich wnętrzu do komórek.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88