kwas nikotynowy

kwas nikotynowy (3-pirydylokarboksylowy, dawniej β-pirydynokarboksylowy), witamina PP (dawniej B3), którą poza k. n. tworzy również amid tego kwasu (oba związki nazywano kiedyś niacyną); k. n. i jego amid są równocenne pod względem aktywności biologicznej, z łatwością ulegają wzajemniej przemianie; k. n. jest składnikiem koenzymów NAD i NADP uczestniczących w reakcjach utleniania i redukcji; występuje w warzywach strączkowych, ziarnach oraz w mięśniach i wątrobie; niedobór k. n. u człowieka powoduje → pelagrę.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88