detergenty

detergenty, syntetyczne substancje organiczne powierzchniowo czynne należące do tenzydów, surfaktantów, zmniejszające napięcie powierzchniowe roztworu i osłabiające siły wiążące fragmenty biopolimerów; mają właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze; dzielą się na niejonowe (obojętne) oraz jonowe; d. są stosowane w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym, w środkach piorących i innych usuwających zabrudzenia; d. są też wytwarzane przez rośliny (→ saponiny) i zwierzęta (→ żółć).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88