ciało tłuszczowe
ciało tłuszczowe, 1) tkanka charakterystyczna dla owadów i innych tchawkodysznych, uważana za tkankę funkcjonalnie odpowiadającą wątrobie i tkance tłuszczowej kręgowców; miejsce kontrolowanych hormonalnie przemian metabolizmu pośredniego owadów, pełni rolę tkanki zapasowej akumulującej zapasowe węglowodany, tłuszcze i białka oraz uwalniającej trehalozę, diglicerydy i białka do hemolimfy, a także odkładającej niekiedy produkty przemiany materii azotowej (kwas moczowy); zlokalizowane w jamie ciała (hemocelu), ma część wisceralną (wokół przewodu pokarmowego owada) oraz część peryferyczną, docierającą wokół włókien mięśniowych do powłok ciała; 2) palcowate gruczoły u płazów, w liczbie jednej lub dwóch par, położone przed każdą nerką; ich tkanka tłuszczowa zużywana jest w czasie → hibernacji, a u samców wspomaga odżywianie dojrzewających gamet w czasie sezonu reprodukcyjnego.