aflatoksyny

aflatoksyny, termostabilne związki chemiczne z grupy → mikotoksyn wytwarzane przez grzyby (kropidlaki i niektóre pędzlaki); występują w spleśniałej żywności, szczególnie na orzeszkach ziemnych i wilgotnych magazynowanych ziarnach zbóż; silnie toksyczne, mutagenne, teratogenne i kancerogenne, m.in. powodują nowotwory wątroby i zmniejszają odporność na infekcje.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88