węglowodany

węglowodany, cukrowce, cukry, sacharydy, jedna z podstawowych grup cząsteczek biologicznych występujących w dużych ilościach we wszystkich organizmach; w postaci wolnej lub związanej z innymi cząsteczkami pełnią wiele funkcji biologicznych: są głównym materiałem energetycznym, zapasowym i strukturalnym (budulcowym), składnikami m.in. kwasów nukleinowych, glikoprotein, glikolipidów i związków wysokoenergetycznych, są ważnymi związkami pośrednimi różnych szlaków metabolicznych i modulatorami wielu enzymów; w roślinach w. powstają ze związków nieorganicznych (CO2 i H2O) z udziałem energii słonecznej w procesie fotosyntezy, u zwierząt – w procesie glukoneogenezy z pewnych związków organicznych, m.in. kwasu mlekowego i niektórych aminokwasów; w. dzielimy na cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy), kilkucukrowce (oligosacharydy) i wielocukry (polisacharydy).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88