węglowodany
węglowodany, cukrowce, cukry, sacharydy, jedna z podstawowych grup cząsteczek biologicznych występujących w dużych ilościach we wszystkich organizmach; w postaci wolnej lub związanej z innymi cząsteczkami pełnią wiele funkcji biologicznych: są głównym materiałem energetycznym, zapasowym i strukturalnym (budulcowym), składnikami m.in. kwasów nukleinowych, glikoprotein, glikolipidów i związków wysokoenergetycznych, są ważnymi związkami pośrednimi różnych szlaków metabolicznych i modulatorami wielu enzymów; w roślinach w. powstają ze związków nieorganicznych (CO2 i H2O) z udziałem energii słonecznej w procesie fotosyntezy, u zwierząt – w procesie glukoneogenezy z pewnych związków organicznych, m.in. kwasu mlekowego i niektórych aminokwasów; w. dzielimy na cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy), kilkucukrowce (oligosacharydy) i wielocukry (polisacharydy).