tokoferol

tokoferol, witamina E, nierozpuszczalna w wodzie, termostabilna witamina, odporna na działanie kwasów; u człowieka niezbędna do prawidłowej reprodukcji, chroni przed bezpłodnością i zaburzeniami procesu rozmnażania; jest też przeciwutleniaczem osłaniającym błonę komórkową przed działaniem wolnych rodników; najbogatszym źródłem t. są oleje z nasion zbóż, słonecznika, soi, kukurydzy.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88