tiamina

tiamina, witamina B1, dawniej aneuryna, rozpuszczalna w wodzie; pirofosforan t. jest koenzymem wielu enzymów, m.in. przemian cukrów; najważniejszym dla człowieka źródłem t. są produkty zbożowe – kasze, ryż, mąka; najwięcej t. występuje w zarodkach i warstwie aleuronowej ziaren zbóż; t. występuje też w produktach mięsnych, warzywach i mleku; objawy niedoboru t. dotyczą głównie układu nerwowego; awitaminoza powoduje chorobę beri-beri, czyli polineuritis – zapalenie wielonerwowe.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88