sok trzustkowy

sok trzustkowy, wydzielina trawienna będąca produktem czynności zewnątrzwydzielniczych → trzustki, uwalniana do dwunastnicy; głównymi składnikami s. t. są wytwarzane przez komórki gruczołowe → pankreotomów enzymy (proteazy w formie nieaktywnych proenzymów: trypsynogenu, chymotrypsynogenów, proelastazy, amylaza trzustkowa, lipaza trzustkowa, rybonukleaza i deoksyrybonukleaza) oraz woda i elektrolity (głównie wodorowęglany), uwalniane przez komórki śródpęcherzykowe i komórki wyścielające wstawki i przewody międzyzrazikowe; wydzielanie soku trzustkowego kontrolowane jest przez układ nerwowy i – głównie – przez hormony żołądkowo-jelitowe, uwalniane przez błonę śluzową jelit (→ cholecystokinina, → sekretyna).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88