rośliny warzywne

rośliny warzywne, warzywa, uprawne rośliny zielne, które w postaci surowej lub po ugotowaniu mogą stanowić pożywienie dla ludzi; większość r. w. uzyskano w drodze selekcji form naturalnych ukierunkowanej na powiększenie określonych organów; zwykle do konsumpcji wykorzystywane są tylko niektóre części poszczególnych gatunków, np. liście (sałata, kapusta), ogonki liściowe (rabarbar), łodygi (kalarepa), korzenie (marchew, pietruszka), kwiatostany (kalafior), owoce (pomidor), nasiona (fasola); świeże r. w. są na ogół niskokaloryczne i spożywane przede wszystkim ze względu na ich wartości smakowe i dietetyczne (źródło witamin A, B, C i PP) i soli mineralnych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88