podłoże mikrobiologiczne

podłoże mikrobiologiczne, pożywka, związki i preparaty używane do hodowli, głównie bakterii chorobotwórczych; rozróżnia się p. m. płynne, półpłynne z dodatkiem agaru i stałe, a ponadto pożywki syntetyczne, wybiórczo namnażające, wybiórczo różnicujące i wzbogacone; dobór odpowiedniego p. m. zależy od fizjologicznych i biochemicznych właściwości badanych bakterii oraz ich wymagań substratowych i zdolności do życia w określonych warunkach tlenowych lub beztlenowych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88