pestycydy

pestycydy, substancje lub mieszaniny substancji służące do ochrony roślin uprawnych i produktów żywnościowych przed szkodnikami zwierzęcymi (zoocydy), głównie przed owadami (insektycydy), przed grzybami (fungicydy), chwastami (herbicydy) i bakteriami (bakteriocydy); p. mogą być także preparaty biologiczne zawierające mikroorganizmy i wirusy; p. powinny cechować się wysoką aktywnością, dużą selektywnością działania, jak najmniejszą toksycznością dla człowieka i zwierząt hodowlanych oraz krótkim okresem karencji; p. należą do → ksenobiotyków; pozostają często jako związki toksyczne w produktach rolniczych i spożywczych oraz w wodzie i glebie; p. mają działanie toksyczne, mutagenne, teratogenne i kancerogenne; istnieje też możliwość odległych skutków genetycznych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88