mleczko pszczele

mleczko pszczele, substancja wytwarzana przez pszczoły karmicielki, składająca się z wydzieliny gruczołów gardzielowych, śliny i nektaru, o właściwościach antybiotycznych, którą karmiona jest królowa (matka pszczela) w stadium larwy i procesie czerwienia oraz w początkowym okresie życia larwy robotnice i trutnie; wykorzystywane w lecznictwie i w przemyśle kosmetycznym.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88