interferony

interferony, białka zwierzęce o masie cząsteczkowej 17–25 kDa wykazujące szerokie działanie przeciwwirusowe, swoiste gatunkowo, syntezowane nie tylko w odpowiedzi na zakażenie wirusem, lecz także w wyniku aktywowania komórek różnymi czynnikami chemicznymi, jak na przykład antygenami, czynnikami zakłócającymi mitozę i niektórymi toksynami bakteryjnymi; wyróżnia się trzy typy interferonów: leukocytarny (IFNα), fibroblastowy (IFNβ) i odpornościowy (IFNγ), różniące się właściwościami chemicznymi i aktywnością biologiczną.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88