hipoosmia

hipoosmia, stan wartości osmotycznej płynów ustrojowych niższej od wartości osmotycznej środowiska występowania organizmu lub komórek, wynikający ze zmniejszenia stężenia jonów lub substancji osmotycznie czynnych we krwi lub hemolimfie (bądź we wnętrzu komórki) poniżej zwykłego poziomu, w następstwie nadmiernej utraty soli lub nadmiernego obciążenia organizmu (komórki) wodą, albo też mechanizm utrzymywania tego stanu (hiporegulacja); jest charakterystyczna dla morskich ryb kostnoszkieletowych, gadów, ptaków i ssaków, u których wartość osmotyczna płynów ustrojowych jest niższa niż wartość osmotyczna wody morskiej (patrz też → hiperosmia, → izoosmia).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88