gruczoł jelita środkowego
gruczoł jelita środkowego, gruczoł wątrobowo-trzustkowy, gruczoł wątrobowy, wątrobotrzustka, właściwa nazwa: gruczoł jelita środkowego; gruczoł trawienny przewodu pokarmowego niektórych bezkręgowców (skorupiaków, pajęczaków, mięczaków), w formie porozgałęzianych uchyłków i uwypukleń jelita środkowego, wysłanych nabłonkiem gruczołowym, wydzielającym enzymy trawienne. W g. j. ś. są trawione (zewnątrz- i wewnątrzkomórkowo) składniki pokarmu oraz wchłaniane produkty trawienia; komórki g. j. ś. mają zdolność magazynowania zapasowych węglowodanów, tłuszczy i białek; niewłaściwe (lecz powszechnie używane) nazwy – g. trzustkowo-wątrobowy, wątrobotrzustka – odzwierciedlają analogie funkcji g. j. ś. do niektórych funkcji wątroby i trzustki kręgowców.