gronkowce

gronkowce, kuliste bakterie gramdodatnie z rodzaju Staphylococcus (19 gatunków) bytujące w warunkach tlenowych i beztlenowych; wytwarzają barwniki złociste, żółte lub białe; rozpowszechnione w środowisku, komensale i komensale–oportuniści skóry i błon śluzowych; liczne gatunki wytwarzają toksyny i toksyczne enzymy, są patogenne dla człowieka i zwierząt; najgroźniejszy dla człowieka jest gronkowiec złocisty (Staphylococcus aureus) wywołujący zakażenia różnych narządów, tkanek i krwi oraz ran.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88