głód

głód, 1) stan fizjologiczny organizmu powstający w następstwie→ głodowania, wyzwalający zachowania pokarmowe; w czasie g. dochodzi do przestawienia szlaków metabolicznych na wykorzystywanie rezerw węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych w celu uzyskiwania energii oraz wytwarzania glukozy niezbędnej do funkcjonowania tkanki nerwowej (i erytrocytów); tzw. g. wczesny związany jest z wykorzystywaniem wątrobowych zapasów glikogenu i tłuszczów z tkanki tłuszczowej; w trakcie g. przedłużonego glukoneogenne wytwarzanie glukozy w wątrobie uzupełnia wzmożone produkowanie ciał ketonowych, wykorzystywane są nadal tłuszcze, stopniowo w coraz większym zakresie zużywane są białka; wyróżnia się g. ilościowy, będący następstwem braku pokarmu w ogóle, oraz g. jakościowy przy braku określonych składników w pokarmie; 2) u człowieka subiektywne uczucie potrzeby jedzenia; wyzwala → apetyt i zachowania ukierunkowane na poszukiwanie i spożywanie pokarmu; sterowane przez podwzgórzowy ośrodek głodu.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88