głód
głód, 1) stan fizjologiczny organizmu powstający w następstwie→ głodowania, wyzwalający zachowania pokarmowe; w czasie g. dochodzi do przestawienia szlaków metabolicznych na wykorzystywanie rezerw węglowodanowych, tłuszczowych i białkowych w celu uzyskiwania energii oraz wytwarzania glukozy niezbędnej do funkcjonowania tkanki nerwowej (i erytrocytów); tzw. g. wczesny związany jest z wykorzystywaniem wątrobowych zapasów glikogenu i tłuszczów z tkanki tłuszczowej; w trakcie g. przedłużonego glukoneogenne wytwarzanie glukozy w wątrobie uzupełnia wzmożone produkowanie ciał ketonowych, wykorzystywane są nadal tłuszcze, stopniowo w coraz większym zakresie zużywane są białka; wyróżnia się g. ilościowy, będący następstwem braku pokarmu w ogóle, oraz g. jakościowy przy braku określonych składników w pokarmie; 2) u człowieka subiektywne uczucie potrzeby jedzenia; wyzwala → apetyt i zachowania ukierunkowane na poszukiwanie i spożywanie pokarmu; sterowane przez podwzgórzowy ośrodek głodu.