cudzożywność

cudzożywność, heterotrofia, sposób odżywiania się gotowymi związkami organicznymi, wytwarzanymi przez autotrofy lub inne heterotrofy, o rozmaitych postaciach i w różnym nasileniu; organizmy cudzożywne nie są zdolne do fotosyntezy lub chemosyntezy, a więc nie mają możliwości syntezy składników swego ciała z prostych, nieorganicznych związków; substancje pokarmowe pobrane z zewnątrz ulegają rozkładowi enzymatycznemu, są przyswajane i zużytkowane do budowy ciała oraz podlegają wewnętrznym przemianom energetycznym i biochemicznym; sposób odżywiania typowy dla zwierząt, roślin niezielonych, wielu grzybów i większości bakterii.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88