chromatografia

chromatografia, metoda rozdzielania mieszanin substancji w układzie kilkufazowym doprowadzonym do stanu równowagi, w której wykorzystuje się różną szybkość wędrowania cząsteczek w ośrodkach porowatych; fazą ruchomą może być gaz (ch. gazowa) lub ciecz (ch. cieczowa), a fazą nieruchomą, stacjonarną – ciało stałe (ch. adsorpcyjna) lub ciecz osadzona na nośniku (ch. podziałowa); faza nieruchoma może być umieszczona w kolumnie (ch. kolumnowa, np. ch. jonowymienna, ch. powinowactwa, ch. żelowa, ch. wysokosprawna, ch. szybka białek) lub (tylko w ch. cieczowej) na płaszczyźnie (ch. planarna, np. ch. bibułowa i ch. cienkowarstwowa); odpowiedni rodzaj ch. wybiera się w zależności od właściwości fizykochemicznych rozdzielanych substancji; za pomocą ch. można też identyfikować składniki mieszaniny i określać ich ilość.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88