białko allosteryczne

białko allosteryczne, białko złożone z podjednostek, którego budowa przestrzenna i funkcje ulegają zmianie po przyłączeniu efektora allosterycznego (aktywatora lub inhibitora); najlepiej poznanym b. a. jest → hemoglobina; efekty allosteryczne odgrywają decydującą rolę w kontroli, integracji i regulacji przemian molekularnych zachodzących w komórkach organizmów (→ enzymy allosteryczne).

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88