antocyjany

antocyjany, antocyjaniny, rozpuszczalne barwniki roślinne z grupy flawonoidów należące do glikozydów; a. występują w soku komórkowym, głównie w kwiatach i owocach; barwa a. zależy od odczynu środowiska: w pH kwaśnym jest różowa, czerwona lub purpurowa, a w zasadowym – od niebieskiej do fioletowej; najczęściej występują: pelargonidyna, cyjanidyna, delfinidyna.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88