przeciwutleniacze
przeciwutleniacze, antyoksydanty, zmiatacze wolnych rodników, substancje ochraniające inne związki występujące w komórkach przed modyfikującym i uszkadzającym działaniem reaktywnych form tlenu (RFT); do p. należą białka enzymatyczne wyspecjalizowane w usuwaniu RFT, np. dysmutazy ponadtlenkowe, katalazy i peroksydazy oraz enzymy utleniania redukcji kwasu askorbinowego, a także redukcji glutationu; do p. należą też związki niskocząsteczkowe, o stosunkowo prostej budowie, zarówno hydrofilowe: m.in. kwas askorbinowy (witamina C), glutation, flawonidy, melatonina, jak i hydrofobowe: m.in. α-tokoferol (witamina E), karotenoidy, flawonidy (antocyjany, flawonole i flawony), np. kwercetyna, mają prawie pieciokrotnie większą aktywność antyoksydacyjną niż askorbinian i tokoferol; obecnie do p. zalicza się też aminokwas prolinę i poliaminy.