żwacz

żwacz, 1) jedna z komór żołądka u → przeżuwaczy zawierająca liczne bakterie i pierwotniaki, w której świeżo spożyty pokarm ulega w środowisku lekko zasadowym fermentacji i wraca następnie do jamy gębowej; następuje w nim również rozkład błonnika i skrobi; duży cienkościenny worek, z błoną śluzową pokrytą listkowatymi brodawkami, ułatwiającymi mechaniczne rozdrabnianie pokarmu; 2) jeden z → mięśni żwaczowych.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88