zamarzanie

zamarzanie, krystalizacja wody pod wpływem temperatury 0°C i niższej, w odniesieniu do organizmów żywych krystalizacja wody ustrojowej pod wpływem temperatury poniżej 0°C, zależna od czasu działania takiej temperatury oraz od pojawiania się ośrodków krystalizacji w płynach ustrojowych; stanowi zagrożenie dla czynności życiowych w wyniku niszczenia struktur komórkowych przez kryształy wody oraz zmiany osmotyczne (szok osmotyczny) zachodzące w płynach ustrojowych w wyniku stopniowej krystalizacji rozpuszczalnika, jakim jest woda; u organizmów żyjących w środowiskach, w których choćby okresowo temperatura ulega obniżeniu poniżej 0°C, muszą występować adaptacje chroniące je przed zamarzaniem.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88