woski

woski, lipidy z grupy tłuszczów prostych, dawniej określane jako estry wyższych kwasów tłuszczowych z wyższymi alkoholami monohydroksylowymi; mieszaniny zawierające węglowodory parafinowe i ich pochodne, np. alkohole, ketony, kwasy, estry i etery, czasami też związki aromatyczne; występują powszechnie u roślin i zwierząt pełniąc funkcje ochronne lub zapasowe; do w. naturalnych należy wosk pszczeli, lanolina z wełny owczej i olbrot z wieloryba.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88