witamina K

witamina K, grupa witamin zawierających pierścień naftochinonu i różnej długości łańcuchy boczne; witamina K1, filochinon (łańcuch boczny jest fitolem) jest rozpuszczalna w tłuszczach, uczestniczy w krzepnięciu krwi, utlenianiu biologicznym i transporcie jonów; objawami niedoboru są: zmniejszenie krzepliwości krwi i skazy krwotoczne; występuje w warzywach, głównie kapuście i kalafiorze, oleju sojowym, kaszach i wątrobie.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88