używki

używki, uzyskiwane z roślin substancje lub ich mieszaniny mające walory smakowe bądź działające pobudzająco na układ nerwowy, nie mające w zasadzie wartości odżywczej; u. dzieli się na trzy grupy: 1) zawierające kofeinę i teobrominę, np. kawa, herbata, kakao, 2) alkohole, np. wódka, wino, piwo, 3) przyprawy zawierające olejki eteryczne i inne substancje poprawiające smak potraw, np. pieprz, gorczyca, wanilia.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88