tkanka tłuszczowa żółta

tkanka tłuszczowa żółta, rodzaj → tkanki tłuszczowej, w której dominują komórki tłuszczowe (adipocyty) pęcherzykowe; t. t. ż. tworzy podskórną podściółkę tłuszczową, wchodzi w skład torebek łącznotkankowych wokół narządów wewnętrznych, występuje w krezce oraz wypełnia jamy szpikowe jako składnik szpiku żółtego (→ szpik kostny); gromadząc tłuszcze właściwe t. t. ż. pełni rolę magazynu substratów energetycznych organizmu, warstwa podskórna odgrywa również rolę izolatora termicznego oraz rolę amortyzującą urazy mechaniczne.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88