ślina

ślina, wydzielina gruczołów ślinowych; u ssaków (→ ślinianki) zawiera wodę, elektrolity oraz w mniejszych ilościach substancje organiczne (białka, głównie amylazę lub mucynę, mocznik, cholesterol); ze względu na zróżnicowaną proporcję składników wyróżnia się ś. surowiczą, bogatą w amylazę, ś. śluzową, bogatą w mucynę (glikoproteiny), oraz mieszaną ś. surowiczo-śluzową; ś. zwilża pokarm i ułatwia jego żucie i połykanie, rozpoczyna wstępne trawienie wielocukrowców.

Multimedialna encyklopedia powszechna PWN. Edycja 2009

Multimedialna Encyklopedia PWN 2009»

Nowa lepsza i najbardziej aktualna Multimedialna encyklopedia powszechna PWN!

A w niej:

  • ponad 140 000 haseł,
  • 10 000 ilustracji,
  • 574 nowych tabel,
  • 141 nowych kalendariów,
  • 200 nowych cytatów.
Copyright © 1997-2024 Wydawnictwo Naukowe PWN SA
infolinia: 0 801 33 33 88